The Best Offer (La Migliore Offerta)

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Σε κάθε τι πλαστό υπάρχει κάτι αυθεντικό…

Ο Βέρτζιλ Ολντμαν () είναι ένας ηλικιωμένος, ιδιόρρυθμος εκτιμητής και δημοπράτης έργων τέχνης. Άριστος στο να αναγνωρίζει με ακρίβεια την αξία και την ομορφιά των αντικείμενων αξίας, αλλά ο χειρότερος στην συναναστροφή του με τους ανθρώπους. Η ζωή του όμως θα αλλάξει δραματικά όταν θα αναλάβει να εκτιμήσει την συλλογή έργων τέχνης που ανήκει σε μια νέα γυναίκα ονόματι Claire () που πάσχει από αγοραφοβία.

The-Best-Offer_P1

Είχα σχεδόν ξεχάσει την ικανοποίηση που νιώθει κανείς μόλις έχει τελειώσει μια πραγματικά καλή ταινία. Αυτό το δεκάλεπτο της απόλυτης σιωπής μετά τους τίτλους τέλους, που ο εγκέφαλος απλά προσπαθεί να χωνέψει όσα είδε… την ομορφιά της εικόνας, τα μηνύματα που περνά… την μουσική που έδενε την όλη ταινία, τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Ο λοιπόν τα κατάφερε όλα αυτά δημιουργώντας ένα αριστούργημα το οποίο ήδη έχει κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Ιταλία. Είναι μια ταινία μυστηρίου, με έντονα τα στοιχεία μιας ερωτικής δραματικής ταινίας όλα τέλεια προσαρμοσμένα σε μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, σχεδόν τρόμου την οποία πλαισιώνει θαυμάσια η μουσική του Ennio Morricone.

Η ταινία είναι ιταλικής παραγωγής αλλά αγγλόφωνη, κάτι που σίγουρα την κάνει πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Ο είναι απλά μαγευτικός στον ρόλο που υποδύεται. Ένας γερασμένος, αρχοντικός, απρόσιτος, μοναχικός άνθρωπος, κλεισμένος στον εαυτό του. Απολαμβάνει την αναγνώριση του κόσμου για την επαγγελματική του αξία, αλλά προτιμά την απομόνωση του στο δωμάτιο του με τις γυναίκες της ζωής του, δηλαδή με τους εκατοντάδες, αμύθητης αξίας, πίνακες γυναικείων προσωπογραφιών. Το μυστήριο όμως που περιβάλλει την νεαρή κληρονόμο Claire είναι ικανό να τον κάνει να αρχίσει δειλά δειλά να ανοίγεται, να μαγεύεται από το άγνωστο που περιβάλλει τη συγκεκριμένη γυναικεία παρουσία. Βρίσκει στοιχεία του δικού του χαρακτήρα και προσπαθεί να την βοηθήσει να ξεπεράσει τις φοβίες της. Ερωτεύεται απλά μια φωνή πίσω από έναν τοίχο δωματίου που τον οδηγεί να αλλάξει τελείως τον τρόπο ζωής του.

The-Best-Offer_P2

Δεν είναι όμως μια ιστορία αγάπης, καθώς μέσα στα διάφορα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στην βίλα ανακαλύπτει κομμάτια (γρανάζια) που ίσως να αποτελούν τμήματα ενός καινοτόμου παλιού αυτοματισμού, αμύθητης αξίας, που φέρει την σφραγίδα ενός διάσημου μηχανολόγου ονόματι Βόκανσον.

Με την βοήθεια του συνεργάτη του Robert () προσπαθούν να συναρμολογήσουν την μοναδική αυτή συσκευή. Προκειμένου να αποφύγω τα spoiler alerts στα οποία, αν συνεχίσω να αναλύω την υπόθεση, σίγουρα θα υποπέσω απλά παραθέτω την γνώμη του για την ταινία: “Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το σενάριο, δεν μπορούσα να σταματήσω την ανάγνωση. Ιστορίες που μπλέκονταν μεταξύ τους, γοητευτικοί χαρακτήρες, απίθανες ανατροπές. Τέχνη υψηλού επιπέδου. Τέτοια σενάρια δεν τα συναντάς συχνά.”

Είναι μια ταινία που επιβάλλεται να δείτε. Βρείτε τον χρόνο και απολαύστε την μαγεία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας για δύο ώρες. Αξίζει το κάθε λεπτό…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Alex Delarge

Author: Alex Delarge

Ο Alex Delarge (πραγματικό όνομα Γιώργος) είναι καθηγητής Φυσικής. Λατρεύει οτιδήποτε έχει μια δόση παράνοιας και απεχθάνεται ό,τι έχει να κάνει με χολιγουντιανές υπερπαραγωγές και κάθε λογής υπερήρωες. Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Παντοπωλείο η αφθονία; Ακούς, κυρ Στέφανε, βάλε έξι σοκολάτες. Από δυο για το καθένα, ναι, εκείνες του γάλακτος… Και έξι κουτιά γάλα και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και έξι μπουκάλια μπύρα… Ναι, ναι, κυρ Στέφανε, μόλις διορίστηκα σε μια σπουδαία θέση! Ναι, βάλε μπόλικο κρασί και οχτώ μπουκάλια μπύρα. Θα το κάψουμε απόψε, κυρ Στέφανε!»

Share This Post On