The Hobbit: The Desolation of Smaug

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

Μόνο για σινεμά και 3D, αλλιώς… μόνο για φανατικούς

Η συνέχεια του ταξιδίου του Bilbo (), των νάνων και του μάγου Gandalf () προς το Βουνό του δράκου Νοσφιστή ().

The-Hobbit-The-Desolation-of-Smaug_P1

Η αλήθεια είναι ότι άργησα να πάρω την απόφαση να πάω στον κινηματογράφο να δω το δεύτερο μέρος του Hobbit. Η βασική αιτία ήταν ότι σε πολλές κουβέντες που ήμουν παρόν η απογοήτευση για την ταινία ήταν διάχυτη. Μία απογοήτευση που δεν προέρχονταν μόνο από απλούς σινεφίλ, αλλά και από οπαδούς του κόσμου του Τόλκιν και φυσικά φανατικούς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών.

Είναι λογικό λοιπόν να είμαι -έστω και άθελα μου- προκατειλημμένος απέναντι στο Desolation of Smaug, αίσθημα που το ενίσχυε πολύ το γεγονός ότι δεν με ικανοποίησε το Unexpected Journey. Τελικά όταν τελείωσε το φιλμ ένιωσα χορτασμένος από το θέαμα. Είμαι 100% σίγουρος ότι έπαιξε ρόλο η παρακολούθηση σε 3D και 48 fps, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία μου έδωσε ότι πιο άρτιο έχω δει σε κινηματογράφηση και εφέ. Ειλικρινά έπιασα τον εαυτό μου να μην με ενδιαφέρει τόσο το τι γίνεται στην ταινία αλλά κυρίως το πως αποδίδεται στο πανί. Εντυπωσιάστηκα με το βάθος, τον ρεαλισμό και κυρίως το πόσο «μέσα» βάζει τον θεατή στα τεκταινόμενα.

Για όσους προλαβαίνετε ακόμα σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε το Hobbit σε 48 fps.

Στο ουσιαστικό μέρος τώρα τα παράπονα που θα μπορούσα να έχω είναι πολλά. Καταρχάς ο Jackson αυτή την φορά δεν έμεινε πιστός στο βιβλίο. Είναι εμφανές ότι προσπάθησε απεγνωσμένα – χωρίς λόγο κατά την γνώμη μου- να συνδέσει το Hobbit με τον Άρχοντα. Υπάρχουν χαρακτήρες που εξελίσσονται σε βασικούς πρωταγωνιστές που ουδεμία σχέση έχουν με την πρωτότυπη ιστορία. Ακόμα υπάρχει ένα love story που ήρθε από το πουθενά, σε μια προσπάθεια του δημιουργού να ξεχειλώσει όσο μπορεί την ιστορία δικαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να το συγκεκριμένο βιβλίο να αποδοθεί κινηματογραφικά ως τριλογία.

The-Hobbit-The-Desolation-of-Smaug_P2

Αυτό που με εξέπληξε δυσάρεστα είναι η «κυκλοθυμική» σκηνοθεσία. Ενώ υπάρχουν απίστευτα καλοστημένες σκηνές, με εντυπωσιακά εφέ και εξαιρετικό χειρισμό της κάμερας, πολύ συχνά βλέπουμε πλάνα που δεν θα ταίριαζαν ούτε σε σειρά β’ διαλογής σε απογευματινή ζώνη καναλιού. Αχρείαστα fade out, επανάληψη πανομοιότυπων σκηνών, υπερβολική χρήση της κάμερας «ασανσέρ».

Και μιας και πιάσαμε τα αρνητικά… Η πρώτη συνάντηση του Bilbo με τον Νοσφιστή θεωρητικά είναι το πιο δυνατό σημείο της ιστορίας. Οι διάλογοι και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους όμως αποδόθηκαν με ελάχιστη ένταση, τείνοντας πιο πολύ στο χιούμορ.

Πιστεύω πως αν η χημεία των και δεν ήταν αποδεδειγμένα άψογη, το αποτέλεσμα θα ήταν επιεικώς για κλάματα.

Αυτό που περιμέναμε και μας δόθηκε απλόχερα ήταν οι μάχες και το κινηματογραφικό στήσιμό τους. Η «χορογραφία» των αναμετρήσεων με τα ορκς και τα λοιπά πλάσματα ήταν εντυπωσιακή και δεν κούρασε καθόλου το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Άλλωστε η συνταγή ήταν πετυχημένη ήδη από τον Άρχοντα και οποιουδήποτε τύπου παρέκκλιση και νεοτερισμοί θα αφαιρούσαν πολύ από το τελικό αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα λοιπόν…

Το δεύτερο Hobbit αξίζει τα λεφτά του. Δεν είναι μία απλή ταινία, αλλά ένα γεμάτο πακέτο διασκέδασης. Ειλικρινά πιστεύω πως αν το δείτε σε DVD ή απλή προβολή στο σινεμά θα χάσετε ένα μεγάλο μέρος από την δυναμική του. Ο Jackson δεν ανακαλύπτει τον κόσμο και πάλι όπως έκανε πριν από περίπου μία δεκαετία, δεν εξελίσσεται καθόλου αλλά συνεχίζει – έστω με μεγάλη δυσκολία – αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά.

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote
TonyStark

Author: TonyStark

Ο Tony Stark έχει τόση φαντασία που δανείστηκε το ψευδώνυμό του από ό,τι πιο mainstream κυκλοφορεί στη βιομηχανία του θεάματος. Λατρεύει το εμπορικό, μισεί το εναλλακτικό. Νομίζει ότι η άποψή του μας ενδιαφέρει, ενώ είναι ο τύπος του ηλιθίου με τον οποίον δεν θα ήθελες να κάνεις παρέα. Όταν δεν κοιτάει κανείς, τρώει με τα χέρια.

Share This Post On