The Legend of Hercules

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Αρχαία χολιγουντιανή τραγωδία

Ένας Ηρακλής () που προδομένος από τον πατριό του τα βάζει με όλους και με όλα.

The-Legend-of-Hercules_P1

Το αιώνιο δίλημμα: υπάρχει λόγος να γράψεις για ένα έργο που δεν αξίζει ούτε τα ψίχουλα του delivery που παρήγγειλες την ώρα που το έβλεπες; Μη βιάζεσαι να απαντήσεις. Κάποιος εκεί έξω θα σκεφτεί ένα βράδυ «έλα μωρέ, χαβαλέ θα έχει…» και κάπου εκεί στο μισάωρο που θα βρίζει (αρχαίους) θεούς και δαίμονες, η συνείδησή μου θα βαράει κόκκινο.

Όταν λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα να προφυλάξεις κάποιον ανυπεράσπιστο viewer, υπάρχει λόγος. Κι εξηγούμαι:

Σε καμία περίπτωση δεν πάτησα play έχοντας στο νου μου ότι ακολουθεί κάποιο επικό αριστούργημα βασισμένο στην ελληνική μυθολογία. Στην τελική και με τους 300 έχουμε καταπιεί πολλά, αλλά δεν περάσαμε κι άσχημα στο φινάλε. Ο Ηρακλής όμως του είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Για αρχή ξεχνάς οτιδήποτε ήξερες για τον Ηρακλή της ελληνικής μυθολογίας. Ο ήρωας της ταινίας θα μπορούσε άνετα να λέγεται Επαμεινώνδας, Βαγγέλης ή Πάβλοβα χωρίς να έχει καμία διαφορά για την υπόθεση. Κατά δεύτερον οι σκηνές δράσης, για τις οποίες υποθέτουμε ότι έδειξες ενδιαφέρον εξαρχής, ξεπερνάνε το όριο του παιδικού / γραφικού / κωμικού.

The-Legend-of-Hercules_P2

Δες απλά τη σκηνή που σκοτώνει το Λιοντάρι της Νεμέας, το δεύτερο ίσως στοιχείο που μοιράζεται με τον μυθικό Ηρακλή, μετά το όνομά του. Μέσα στο λιοντάρι υπάρχουν εμφανέστατα δύο ηθοποιοί που αλλού πατάνε κι αλλού βρίσκονται, το λιοντάρι-μαριονέτα έχει μία μόνο έκφραση είτε επιτίθεται είτε πνίγεται από τον γενναίο ήρωα και όλη του η κίνηση θα έκανε περήφανο κάθε σκηνοθέτη και special effect artist του 1975.

Βάλε μετά ένα άθλιο ρομάντζο, ένα μαστίγιο από αστραπές και στολές από την αρχαία Ρώμη, κι έχεις μια λίστα αθλιότητας χωρίς τελειωμό.

Και κλείνω εκφράζοντας μια εύλογη απορία: Πόσο δύσκολο είναι να γυρίσεις μια ταινία, απλώς ακλουθώντας το πρωτότυπο υλικό της εκάστοτε μυθολογικής ιστορίας στην οποία στηρίζεσαι; Πόσα στοιχεία περιπέτειας, δράσης και φαντασίας έλειπαν από την αρχική ιστορία του Ηρακλή, ώστε να κρίνει ο ευφυέστατος σεναριογράφος ότι έπρεπε να τη “βελτιώσει” με την πένα του; Μήπως για τους ίδιους λόγους κάποιοι αντίστοιχοι Ιάπωνες θεατές έβγαζαν καντήλες στη θέα των 47 Ronin;

Δεν χρειάζεται να συνεχίσω το κράξιμο για να καταλάβεις ότι αυτή η ταινία ούτε για χαβαλέ δεν αξίζει τον χρόνο σου (εκτός ίσως από εκείνη τη σκηνή με το λιοντάρι, αυτή δες τη). Είναι μια ταινία λάθος. Από αυτές τις ασυγχώρητες που θα οδηγήσουν τον σκηνοθέτη να γυρίζει την επόμενη σεζόν του Jersey Shore και τον πρωταγωνιστή στο πορνό.

Και καλά, ο πρώτος έχει κι ένα Die Hard 2 στο βιογραφικό του. Ο δεύτερος όμως;

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On