The Monuments Men

Share Button
3.50 avg. rating (71% score) - 2 votes

Ο πόλεμος των «έργων»

O Frank Strokes () αναλαμβάνει να συγκεντρώσει μια ομάδα ανθρώπων – ειδικών σε θέματα τέχνης –  με σκοπό τη διάσωση αριστουργημάτων από τα χέρια των Ναζί και να τα παραδώσει πάλι πίσω στους ιδιοκτήτες τους. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία που έλαβε χώρα κάπου προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

The-Monuments-Men_P1

Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να μαζέψει ένα σύνολο φτασμένων σταρ στο ίδιο set και να κάνει μια ταινία βασιζόμενος στη μεταξύ τους χημεία, αυτός δεν είναι άλλος από τον . Ένας Clooney που, άθελα του, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει σύμμαχος όσων είναι υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και εχθρός όσων τάσσονται με την αντίθετη άποψη.

Φυσικά όλος αυτός ο ντόρος δημιουργήθηκε με αφορμή το The Monuments Men, που βασίζει την πλοκή του στην αληθινή ιστορία του George Stout (στην ταινία το όνομά του έχει μετατραπεί σε Frank Stokes) που έφτιαξε μια ομάδα με σκοπό να οργώσει την Ευρώπη και να σώσει όλα τα αριστουργήματα της τέχνης που κινδύνευαν να αποτελέσουν παράπλευρες απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή να πέσουν θύματα της μανίας του Χίτλερ.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την ταινία, παρότι η θεματολογία της κεντρίζει χωρίς κόπο το ενδιαφέρον, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Το έργο χωλαίνει σε δύο βασικά σημεία· τον ρυθμό και την ένταση. Ένας ρυθμός που χάνεται στην κακή ροή της ιστορίας και ειδικά στο πρώτο μισό, καθώς αν δεν έχεις διαβάσει από πριν την υπόθεση, προσπαθείς να καταλάβεις τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές οι οποίοι έχουν χωριστεί χειρουργικά σε χρόνο έκθεσης στο πανί με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες τους να μη χτίζονται όπως θα περιμέναμε.

Σε ό,τι αφορά την ένταση, δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε. Απλώς δεν έρχεται ποτέ. Ακόμα και δύο βασικοί θάνατοι που λαμβάνουν χώρα στην ταινία είναι τόσο άκομψοι και ξαφνικοί που δε βγάζουν ίχνος συναισθήματος. Τέλος, προσωπικά θα ήθελα λίγο μεγαλύτερη προβολή και παρουσίαση των έργων τέχνης που εμφανίζονται στην ταινία, καθώς δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τη ζωγραφική και τη γλυπτική σε βαθμό που να μας επιτρέπει να ταυτιστούμε με την αγωνία των χαρακτήρων.

The-Monuments-Men_P2

Παρόλα αυτά όταν έχεις τέτοιο cast στη φαρέτρα σου, θα σε αποζημιώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο χαβαλές που πάντα υπάρχει στις «μαζώξεις» του δε λείπει ούτε τώρα, απλώς είναι περισσότερο διακριτικός και λιγότερο χοντροκομμένος, μιας και πρέπει – και ορθώς – να κρατηθούν κάποια προσχήματα. Αυτά που περιμέναμε από τους , , και είναι αυτά ακριβώς που παίρνουμε. Μεστές ερμηνείες, μέσα στο κλίμα της ιστορίας και με κάνα-δυο έντονες και συγκινητικές σεκάνς να παίρνουν χρώμα βασισμένες στο ταλέντο των ηθοποιών. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο σε έναν ρόλο λίγο καρικατούρα, ενώ εξαιρετική είναι και η που ενσαρκώνει έναν δύσκολο και «κυκλοθυμικό» χαρακτήρα.

Γενικότερα το The Monuments Men έχει ενδιαφέρον και ιδανικά θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια διαφορετικού τύπου μελέτη των γεγονότων του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σίγουρα δεν είναι μια ταινία που θα σαρώσει τα βραβεία, αλλά κυρίως λόγω του θέματος που πραγματεύεται αξίζει τον χρόνο που θα επενδύσετε για να τη δείτε.

Share Button
3.50 avg. rating (71% score) - 2 votes
TonyStark

Author: TonyStark

Ο Tony Stark έχει τόση φαντασία που δανείστηκε το ψευδώνυμό του από ό,τι πιο mainstream κυκλοφορεί στη βιομηχανία του θεάματος. Λατρεύει το εμπορικό, μισεί το εναλλακτικό. Νομίζει ότι η άποψή του μας ενδιαφέρει, ενώ είναι ο τύπος του ηλιθίου με τον οποίον δεν θα ήθελες να κάνεις παρέα. Όταν δεν κοιτάει κανείς, τρώει με τα χέρια.

Share This Post On