Le Passé (The Past)

Share Button
5.00 avg. rating (94% score) - 4 votes

Ένοχα μυστικά και μισές αλήθειες

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ιρανικής καταγωγής Ahmad () επιστρέφει στο Παρίσι. Ο ερχομός του δεν σηματοδοτεί μια χαρούμενη επιστροφή, καθώς ο λόγος του ταξιδιού του είναι για να τελειώσει τις διαδικασίες του διαζυγίου, με την σύζυγό του Marie (). Κατά την διάρκεια της διαμονής του, πολλά μυστικά θα βγουν στην φόρα, που θα περιπλέξουν αρκετούς ανθρώπους.

Le-Passe_P1

Οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τον φακό του είναι συνήθως μια άβολη υπόθεση. Μετά τον εξαιρετικό Χωρισμό του 2011, το φετινό Passé επικεντρώνεται και πάλι στο τέλος ενός γάμου, αλλά ως αφορμή για μια βαθύτερη ιστορία οικογενειακών σχέσεων και μυστικών.

Τέσσερα χρόνια μετά το ταξίδι στην πατρίδα του, ο Ahmad γυρίζει στη Γαλλία. Εκεί θα τον υποδεχθεί η Marie, με την ιδιότητα της συζύγου του για λίγες μόνο ώρες, καθώς ο σκοπός της επιστροφής του είναι η υπογραφή του διαζυγίου τους. Στην πορεία θα μάθει για την πρόσφατη σχέση της με τον Samir () με τον οποίο εδώ και κάποιους μήνες συζούν με σκοπό τον γάμο, αλλά και για την κακή της σχέση με την μεγάλη της κόρη Lucie (). Στην προσπάθειά του να ηρεμίσει τις εντάσεις μεταξύ τους, θα έρθει αντιμέτωπος με ακόμη περισσότερα μυστικά, η αποκάλυψη των οποίων κάθε άλλο παρά θα βελτιώσει τις σχέσεις τους.

Κάθε φορά που χρησιμοποιώ τον όρο “ρεαλιστική” σκηνοθεσία, η επόμενη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη έρχεται να μου αποδείξει ότι ο χαρακτηρισμός αυτός οπουδήποτε αλλού ίσως και να δείχνει υπερβολικός.

Είναι από τους λίγους σκηνοθέτες που ανεξάρτητα από την υπερβολή του δράματος, η υπόσταση των χαρακτήρων και του σεναρίου του, είναι τόσο αληθινή που μαγνητίζει σε όλη του την διάρκεια.

Ο ρεαλισμός αυτός πηγάζει, αρχικά από τις εξαιρετικές ερμηνείες. Ξεχωρίζοντας σαφώς το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, η Bejo και ο Mosaffa υποδύονται δυο πολύπλευρους χαρακτήρες, με βάθος και παρελθόν, και με μια υπόγεια χημεία που μόνιμα υπάρχει, παρά τις διαφορές που φαινομενικά τους χωρίζουν. Ο Rahim στον ρόλο του νέου συντρόφου της Marie, Samir είναι αυτός με το περισσότερο ομιχλώδες παρελθόν, καθώς οι λεπτομέρειες που αφορούν την πρώην σύζυγό του, είναι αυτές που ταράσσουν τα νερά της ηρεμίας. Εξαιρετικοί είναι και οι νεότεροι πρωταγωνιστές, με τον μικρό Elyes Aguis στον ρόλο του Fouad το μικρού γιού του Samir, να καταφέρνει να επισκιάσει ακόμα και τους ωριμότερους ηθοποιούς.

Le-Passe_P2

Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο του έργου είναι όλοι οι τρόποι αφήγησης που επιστρατεύει ο σκηνοθέτης, μέσα από τους οποίους κρατά μια θέση στο επίκεντρο του σκηνικού του για τον θεατή, με έκδηλες οπτικές μεταφορές σε όλο σχεδόν το έργο. Σε μια ταινία που επικεντρώνεται γύρω από μυστικά που φθείρουν σχέσεις, η πρώτη της σκηνή είναι η υποδοχή του Ahmad από την Marie, όπου στο αεροδρόμιο τους χωρίζει ένα παχύ τζάμι, καθιστώντας την επικοινωνία τους αδύνατη. Μιλούν, αλλά δεν ακούει ο ένας τι λέει ο άλλος.

Από όλες τις απόψεις, το αποτέλεσμα που παραδίδει ο με το Le Passé, είναι αψεγάδιαστο. Με καθηλωτικές ερμηνείες, ντοκιμαντερίστικη σκηνοθεσία, και με ένα δυνατό σενάριο, το “χρυσό” που έχει ήδη δίκαια κερδίσει στις Κάννες, θα είναι μάλλον η αρχή για φέτος

Share Button
5.00 avg. rating (94% score) - 4 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On