The Bling Ring

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Άλλο θορυβώδες, άλλο “δυνατό”

Μια συμμορία από πέντε λυκειόπαιδα, τρομοκρατούν το Χολιγουντιανό star system. Εντοπίζοντας μέσω internet που βρίσκονται γνωστοί αστέρες της show biz, κάνουν διάρρηξη στα σπίτια τους, κλέβοντας λίγα ανά φορά προσωπικά τους αντικείμενα. Μέχρι το σημείο που το όνειρο τελειώνει.

The-Bling-Ring_P1

Το ανέκαθεν αγαπημένο θέμα της , η προβληματισμένη (προβληματική) νεολαία, επιστρέφει για άλλη μια φορά στην φετινή συμμετοχή της στο φεστιβάλ των Καννών. Βροντόφωνο και νεανικό, γεμάτο χρώμα και φως, αλλά σχετικά άδειο σεναριακά, αγγίζει πολλά από τα νεανικά σύνδρομα, χωρίς όμως να καταφέρνει να εμβαθύνει, όσο θα ήθελε ή όσο θα περιμέναμε.

Με κεντρικό ίσως πρόσωπο τον Marc (), ο οποίος αλλάζοντας σχολείο, αρχίζει να κάνει παρέα με την αρκετά κοινωνική και θαρραλέα Rebecca (), ξεκινούν μαζί ένα παράτολμο πείραμα και εισβάλουν στην βίλα της Paris Hilton. Γνωρίζοντας από on-line πηγές για την απουσία της, φροντίζουν να κλέψουν ελάχιστα, πλην όμως ακριβά ενθύμια, για τα οποία η διάσημη star ίσως και να μην καταλάβει ποτέ ότι λείπουν. Στο άκουσμα του γενναίου αυτού κατορθώματος, άλλες τρεις φίλες τους (, , ) θα ενθαρρύνουν να συνεχιστεί. Από σπίτι σε σπίτι και από κλοπιμαίο σε κλοπιμαίο, η παρέα θα προκαλέσει αναστάτωση στο Χόλιγουντ, ενώ η ατελείωτη απληστία τους και η εμμονική λατρεία για τους celebrity, θα οδηγήσουν στην αναπόφευκτη σύλληψή τους.

Κι ενώ το έργο οδεύει προς το τέλος του, ως θεατής αναρωτιέσαι πoιο μήνυμα ηχεί πιο ισχυρό μετά το πέρας του. Το πόσο ανεγκέφαλοι είναι οι Χολιγουντιανοί stars που αφήνουν ολόκληρες βίλες ξεκλείδωτες και απαραβίαστα χρηματοκιβώτια απλώς ανοιχτά ή την παρακμή που βιώνει μια μερίδα προβληματικών νέων (ενδεχομένως χαρακτηριστική) στη σύγχρονη Αμερική; Δυστυχώς για το έργο το πρώτο, καθώς πέρα από μια επανάληψη της ρουτίνας στην οποία η παρέα επιδίδεται, αποτυγχάνει να προβληματίσει για τα θέματα που μάλλον αρχικά ήθελε.

The-Bling-Ring_P2

Επιδεικνύοντας τα σημεία των καιρών, ιδέες όπως celebrity worship, η άγνοια των γονιών ή η επιδειξιομανία των νέων, κάνουν απλώς μια παρέλαση μπροστά στην οθόνη χωρίς να καταφέρει να εστιάσει ουσιαστικά κάπου.

Τη θέση όλων αυτών παίρνουν η μια ληστεία μετά την άλλη και τα ξέφρενα εκκωφαντικά πάρτυ (υπό τον ήχο ενός άκρως ενοχλητικού soundtrack – προσωπική παρατήρηση), μέχρι το σημείο λίγο πριν το τέλος, όπου η παρέα θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Για ένα κοινό που δεν είναι μέλος της Αμερικανικής κοινωνίας, και σε μια ίσως φαινομενική απόσταση από όλα αυτά (γιατί καλομελέτα κι έρχεται), η εικόνα των νέων που βγάζει είναι δυσνόητη, ενώ δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να μας κάνει να τους συμπαθήσουμε, ή να δούμε τη δική τους “οπτική” στην ιστορία. Κινηματογραφικά τουλάχιστον παραμένει στο γνωστό πλέον στυλ της σκηνοθέτιδας, με πάντα τα νεανικά πρόσωπα σε πρώτο πλάνο, που έστω και με τον λάθος τρόπο, καταφέρνουν να σε κάνουν να ζηλέψεις λίγη από την ανεμελιά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με λίγο προσεκτικότερο σενάριο, ή με άλλη θεματική προτεραιότητα, το Bling Ring θα ήταν ένα αρκετά πιο δυνατό έργο. Στην υπάρχουσα μορφή, είναι μια ηχηρή δόση νεανικής τρέλας και απερισκεψίας, που δίνει την σπίθα για κάτι βαθύτερο, αλλά αδυνατεί να την διατηρήσει.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On