The Company You Keep

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ένας κουρασμένος

Μια ανεξιχνίαστη υπόθεση από την δεκαετία του 70, αρχίζει σιγά σιγά να βρίσκει τον δρόμο της για τη δικαιοσύνη. Η επί 30 χρόνια φυγάς Sharon Solarz (), συλλαμβάνεται λίγο πριν η ίδια παραδοθεί, από το FBI, ενώ ένας τοπικός δημοσιογράφος (), μετά από μια σύντομη έρευνα θα δώσει στο φως της δημοσιότητας, άλλο ένα μέλος από την συμμορία που κρύβεται πίσω από μια πλαστή ταυτότητα ().

The-Company-You-Keep_P1

Το μεγάλο, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα που ακούει στο όνομα , επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη μετά το αρκετά καλό Conspirator του 2010. Πέρα από την γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για την δουλειά του μεμονωμένα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι επιλογές του είναι καλές, και είτε παίζει είτε σκηνοθετεί, δύσκολα θα απογοητεύσει το κοινό. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού η ηλικία και η πείρα που πλέον έχει, του παρέχουν κάθε πολυτέλεια να ασχολείται μόνο με project που αυτός θεωρεί αξιόλογα.

Το Company You Keep είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ που συνδυάζει και το σασπένς μια ταινίας καταδίωξης σε μια ισορροπία που γενικά τα καταφέρνει ικανοποιητικά. Ξεκινά με τη σύλληψη της Sharon Solarz, μιας γυναίκας που αγνοείται από το 1971, όταν μαζί με άλλα τρία μέλη λήστεψαν μια τράπεζα, υπό το πολιτικό επαναστατικό κίνημα Weather Underground. Στην ληστεία αυτή θα χάσει τη ζωή του ένας φύλακας, πράγμα που θα κάνει την αναζήτηση των εγκληματιών πρώτη προτεραιότητα. Όλα τα μέλη της συμμορίας θα ξεκινήσουν να ζουν νέες ζωές, με διαφορετικά ονόματα, και αρκετοί από αυτούς θα γίνουν ακόμα και οικογενειάρχες.

Με αφορμή τη σύλληψης της Solarz, ο νεαρός δημοσιογράφος Ben Shepard θα ψάξει να βρει διάφορα στοιχεία σχετικά με τους λόγους που την είχαν οδηγήσει στο να παραδοθεί. Στην πορεία της έρευνάς του θα πέσει πάνω στον δικηγόρο Jim Grant, και με μια περαιτέρω έρευνα θα ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα είναι ο Nick Sloan, άλλο ένα καλά κρυμμένο μέλος της συμμορίας. Η δημοσίευση αυτής της είδησης, θα είναι και η αρχή ενός κυνηγητού, κατά τη διάρκεια του οποίου ο φυγάς πλέον Sloan, θα προσπαθήσει να ρίξει περισσότερο φως προς όφελός του, σε μια υπόθεση καιρό ξεχασμένη.

The-Company-You-Keep_P2

Χωρίς να ανεβάζει πολύ τους τόνους, ακόμα και στις πιο έντονες σκηνές, το έργο διατηρεί έναν σχετικά καλό ρυθμό σεναριακά, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Η εξιστόρηση μιας ομάδας των 70s σε μια Αμερική πρωτόγνωρα ταραγμένη, και οι λόγοι που οδήγησαν κάποιους νέους της εποχής, να περάσουν από τον ακτιβισμό σε περισσότερο βίαιες μεθόδους, ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο στοιχείο (και σταθερά αναπόσπαστο από τις δουλειές του Redford), αλλά πέρα από έναν σύντομο διάλογο που έχουν οι χαρακτήρες της Sarandon και του LaBeouf στην αρχή, δεν επεκτείνεται παραπέρα.

Αυτό που ίσως ξενίζει λίγο είναι οι ερμηνείες. Από την μια έχουμε τον που σχεδόν σε κάθε του εμφάνιση βγάζει όλο το νεανικό του ενθουσιασμό, ενώ ο άλλος πόλος της ταινίας ο Redford μοιάζει φοβερά κουρασμένος στο ρόλο του, και μαζί με την πέρα για πέρα ξένος στις σκηνές καταδίωξης που τρέχει στα δάση κυνηγημένος από το FBI. Επίσης κάτι άλλο που μπερδεύει είναι ο χρόνος, τον οποίο σε περίπτωση που αρχίσετε να υπολογίζετε, μάλλον θα διαπιστώσετε ότι έχουν χαθεί οι ισορροπίες. Ο Nick Sloan για παράδειγμα είναι 76 χρονών (αν υποθέσουμε ότι ακολουθεί την πραγματική ηλικία του Redford) με μια 11χρονη κόρη (;;;) όπου στα νιάτα του, την δεκατιά του 70 ήταν ακτιβιστής. Άρα τα νιάτα του ήταν στα 35 ή κάνω κάποια μαθηματική πράξη λάθος; Και όχι, σε καμία φάση του έργου δεν θα σας πείσει ότι τώρα είναι στα 60 του.

Σε ότι αφορά το συμπληρωματικό cast, Nolte, Gleeson και Sarandon σε ολιγόλεπτες σχεδόν εμφανίσεις, ξεχωρίζοντας όμως τους δυο τελευταίους ως πιο ουσιαστικούς σε αυτά που έχουν να πουν οι χαρακτήρες τους, ενώ με την εμφάνιση των Jenkins, Cooper και Tucci το έργο μοιάζει να κάνει απλώς επίδειξη συμμετοχών.

Παρ’ όλο που δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να ήταν περισσότερο δουλεμένο σε αρκετά σημεία, το The Company You Keep είναι ένα έργο που θα σας κρατήσει. Χωρίς θεαματικές ανατροπές όμως με ένα σενάριο ενδιαφέρον και σταδιακά αποκαλυπτικό στις εξελίξεις του, χαρίζει 120 λεπτά παραδοσιακής αγωνίας που αν δεν είσαστε πολύ αυστηροί, δεν θα σας δυσαρεστήσει. Αν όμως είστε…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On