The Expatriate

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ο Ben Logan () είναι ένας πράκτορας της CIA, εγκατεστημένος στο Βέλγιο, που ζει μαζί με την κόρη του Amy (), με την οποία προσπαθεί να διορθώσει την κακή  τους σχέση. Από το πουθενά όμως θα βρεθούν στόχοι μιας αγνώστων κινήτρων συνωμοσίας, από την οποία θα κινδυνεύσει άμεσα και η δική τους ζωή, αλλά και των γύρω τους.

The-Expatriate_P1

Με κάποια έργα ίσως σε κυνηγάει ένα συναίσθημα μετριότητας, που εκπέμπει ακόμα και το poster της ταινίας, και “μέτριο” είναι ίσως η καταλληλότερη λέξη που τελικά το χαρακτηρίζει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το άκουσμα της υπόθεσης θα προκαλούσε έναν ικανοποιητικό βαθμό ενδιαφέροντος, αλλά το concept Υπερμπαμπάς Πράκτορας / Υπερευαίσθητη Κόρη το έχουμε ήδη δει στο παρελθόν με το Taken και μάλιστα εις διπλούν.

Το έργο μας μεταφέρει στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό background των Βρυξελλών, όπου ο Ben Logan ζει και εργάζεται εκ μέρους της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αμερικής. Η συμβίωση με την κόρη του παράλληλα, δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, καθώς το ότι δεν έχει δεχθεί ιδιαίτερα θερμά την μετακόμιση της από την Αμερική, του κάνει την ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει προς το χειρότερο, όταν ένα πρωί η εταιρία στην οποία εργάζεται ο Ben, θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, και μαζί της κάθε στοιχείο που να αποδεικνύει την ύπαρξή της, ακόμα και το ότι ήταν εργαζόμενος ο ίδιος σε αυτή. Παράλληλα μετά από μια σειρά επιθέσεων θα συνειδητοποιήσει ότι όχι απλά πρέπει να λύσει το μυστήριο της εταιρίας του, αλλά πρέπει παράλληλα να αγωνιστεί για να μείνει ο ίδιος και η κόρη του ζωντανοί.

Κι αν υποθέσουμε ότι η παραπάνω πλοκή σας ακούγεται κάπως γνώριμη, θα περίμενε κανείς πως η δράση αποζημιώνει την έλλειψη πρωτοτυπίας. Μην το παίξετε στο στοίχημα όμως, καθώς στο σύνολο της διάρκειάς του το έργο δείχνει σχετικά άχρωμο ως προς την αγωνία που θα περίμενε κανείς να δει σε μια τέτοια ταινία, με μια απρόσωπη σκηνοθεσία που σε συνδυασμό με το επαναλαμβανόμενο από άλλες ταινίες σενάριο, δεν αφήνει κάτι που μένει μετά το τέλος της ταινίας.

The-Expatriate_P2

Το μεγάλο κρίμα ίσως να είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής , ο οποίος όσο συμπαθής και ικανός είναι στους πιο δραματικούς / κοινωνικούς ρόλους, όπως το Thank You For Smoking ή το Rabbit Hole, άλλο τόσο δείχνει εκτός εαυτού όταν πάει να φορέσει το κοστούμι του action hero. Η είναι αναμφισβήτητα χάρμα οφθαλμών, αλλά για άλλη μια φορά μόνο αυτό, ενώ εκείνη που ίσως ξεχωρίζει είναι η νεαρή , η οποία προφανώς λόγω ηλικίας και νεανικού ενθουσιασμού, προσπαθεί να δώσει το κάτι παραπάνω στον ρόλο της Amy.

Παρ’ όλο που θυμίζει ταινία που θα έγραφε ο Besson, η λέξη “θυμίζει” αποδεικνύεται ζωτικά κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα σας πάρει και ο ύπνος κι αν οι προσδοκίες σας είναι προσγειωμένες ίσως και το ευχαριστηθείτε, αλλά θα σας πρότεινα να κρατήστε την περιέργειά σας για το DVD.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On