The Words

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ο Rory Jansen () είναι ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος του Clay Hammond (), και όπως ο δημιουργός του πριν από αυτόν, βιώνει έναν καθημερινό αγώνα στην προσπάθειά του να καθιερωθεί ως συγγραφέας και να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο. Όταν με έναν αναπάντεχο τρόπο, θα βρεθεί στα χέρια του ένα αριστουργηματικό ανέκδοτο μυθιστόρημα, θα έρθει αντιμέτωπος με το δίλημμα της ζωής του.

The-Words_P1

Το The Words είναι μια ιστορία που όπως και οι χαρακτήρες του, έτσι κατά πάσα πιθανότητα και οι δημιουργοί του, την έχουν συνθέσει με περισσότερο συγγραφική παρά κινηματογραφική διάθεση. Ο Clay Hammond μας αφηγείται την ιστορία του βιβλίου του λοιπόν, μια ιστορία που αφορά έναν νέο συγγραφέα στην Νέα Υόρκη, που προσπαθεί μέσα από τις καθημερινές του δυσκολίες, και πάντα με την υποστήριξη της συντρόφου του Dora () και του πατέρα του (), να πραγματοποιήσει το μοναδικό του όνειρο, να γίνει συγγραφέας.

Κι ενώ οι πόρτες κλείνουν μπροστά του η μια μετά την άλλη, από ένα τυχαίο γεγονός θα πέσει στα χέρια του ένα αληθινό λογοτεχνικό αριστούργημα. Ένα μυθιστόρημα που δεν είχε εκδοθεί ποτέ, γραμμένο τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, στην ανάγνωση του οποίου νιώθει μαγεμένος και απορροφημένος. Χωρίς να είναι η αρχική του πρόθεση, το μυθιστόρημα, θα καταλήξει μετά από μια σειρά γεγονότων να εκδοθεί με την υπογραφή του, χαρίζοντάς απεριόριστη φήμη, αλλά κυρίως την υλοποίηση του ονείρου του. Μπορεί όμως να κρατηθεί από την προσωρινή και εύθραυστη αυτή επιτυχία, ή μήπως η εμφάνιση του πραγματικού συγγραφέα (), θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την ζωή του;

Με ένα σενάριο που στην ανάγνωσή του υπόσχεται πολλά, και με ένα cast που δεν περνάει απαρατήρητο, το The Words θέτει αρκετά γερές βάσεις. Με τους σκηνοθέτες / σεναριογράφους και να έχουν το έργο στα σκαριά για πάνω από δέκα χρόνια, κι έχοντας δεσμεύσει τον από τότε κολλητό τους και προ oscar-nominee φήμης για τη συμμετοχή του, η ταινία μοιάζει να είναι επηρεασμένη περισσότερο από λογοτεχνικές πηγές. Οι χαρακτήρες της και οι καταστάσεις που διαδραματίζονται στις ζωές τους, η ομοιότητα του “δημιουργού” Clay με τον κεντρικό του ήρωα που υπονοείται σε όλο το έργο, καθώς και η εμφάνιση του πραγματικού συγγραφέα του βιβλίου του Rory, και αφήγηση του δικού του δράματος στην μεταπολεμική περίοδο, μοιάζουν να είναι παρμένα από τις σελίδες κάποιου αντίστοιχου βιβλίου, που για μια ταινία όμως, ίσως και να μην λειτουργεί υπέρ.

The-Words_P2

Θεματικά το έργο θίγει δυο πολύ σημαντικά κομμάτια, αυτό της πνευματικής κλοπής, αλλά και την διαδικασία μέσα από την οποία ο όποιος καλλιτέχνης (στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συγγραφέας) φτάνει στο σημείο της δημιουργίας, υπερασπίζοντας σχετικά ακραία και άστοχα την άποψη ότι η έμπνευση για την τέχνη πηγάζει μόνο μέσα από κάποια στιγμιαία, έντονα δραματική εμπειρία. Από την άλλη, το στοιχείο της εξαπάτησης στο οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί αρκετά περισσότερο, από την μια με κάποιες σκηνές μοιάζει να δικαιολογείται, κι από την άλλη θάβεται με τις πολλαπλές αφηγήσεις των χαρακτήρων του, που ίσως κάποιους να κουράσουν. Αυτό όμως που πραγματικά λειτουργεί, είναι το cast. Ξεκινώντας από τον , ο οποίος δεν χρειάζεται και πολύ χρόνο επί της οθόνης για να κλέψει την παράσταση, μέχρι και τους Cooper και Quaid, πάνω στους οποίους στηρίζεται ουσιαστικά όλο το έργο, καταφέρνουν όλοι τους να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή (και μην ξεχνάμε και την , αλλά για καθαρά δικούς μου λόγους…)

Με τα αρνητικά του όμως, το The Words στο σύνολό του, είναι ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, και νομίζω ότι οι κακές γενικά κριτικές που απέσπασε, ήταν αυστηρές και υπερβολικές. Σίγουρα είχε τις προϋποθέσεις να γίνει πολύ πιο ουσιαστικό και με περισσότερο στοχασμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι από τα έργα που θα σπαταλήσουν τον χρόνο σας. Τουλάχιστον για έναν , αξίζει την προσοχή σας.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On