Upside Down

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Ο Adam () και η Eden () είναι δυο κάτοικοι σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, όπου δυο δίδυμοι πλανήτες συνυπάρχουν σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον. Υπαγόμενοι στους φυσικούς νόμους του καθενός, ζουν τον έρωτά τους από το πλησιέστερο σημείο επαφής των δυο πλανητών, μέχρι τη στιγμή που ένα ατύχημα θα τους χωρίσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Upside-Down_P1

Ο απαγορευμένος έρωτας δυο ανθρώπων ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα του Hollywood. Ένας άντρας και μια γυναίκα, από διαφορετικούς κόσμους όπου ο έρωτάς τους είναι ικανός να ξεπεράσει όλα τα φυσικά, κοινωνικά ή ταξικά εμπόδια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Αργεντινός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Juan Diego Solanas, αποφάσισε να δώσει μια ισχυρή νότα πρωτοτυπίας στο θέμα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το παραπάνω concept έχει παιχτεί άπειρες φορές στο παρελθόν για να το επαναλάβει κι εκείνος άλλη μια φορά.

Οι δυο διαφορετικοί κόσμοι λοιπόν υπάρχουν στην κυριολεξία στο Upside Down, με τη μορφή δυο πλανητών, όπου απέχουν μια ανάσα ο ένας από τον άλλον. Ο Πάνω Κόσμος, με τους λαμπερούς και πλούσιους κατοίκους του, παρασιτεί εις βάρος του Κάτω, όπου οι κάτοικοί του δουλεύουν σε ορυχεία, παρέχοντας ενέργεια για τους επάνω, λαμβάνοντας ελάχιστα ως αποζημίωση.

Οι άνθρωποι και τα αντικείμενα του ενός πλανήτη, υπάγονται στην δική του και μόνο βαρύτητα, ενώ αν για κάποιο λόγο κάποιος ή κάτι μείνει στην άλλη μεριά, μετά από λίγη ώρα αρχίζει και ανεβάζει θερμοκρασία, μέχρι που καίγεται. Και φυσικά για να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο, η επαφή των κατοίκων μεταξύ τους, είναι άκρως απαγορευτική. Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν εμποδίζει τους νεαρούς Adam και Eden να γνωριστούν και να ερωτευτούν, ή μάλλον σχεδόν τίποτα καθώς ένα ατύχημα θα έχει ως αποτέλεσμα η Eden να χάσει την μνήμη της και να μην ξαναειδωθούν. Όταν μετά από δέκα χρόνια, ο Adam μαθαίνει ότι η Eden εργάζεται στην Transworld, στην εταιρία που το κεντρικό της κτίριο ενώνει τους δυο πλανήτες, αποφασίζει για μια ακόμα φορά να τα ρισκάρει όλα για να είναι μαζί της.

Με απλά μαθηματικά λοιπόν, έχουμε μια κατά βάση ρομαντική αισθηματική ιστορία, μέσα σε έναν ασυνήθιστο Sci-Fi κόσμο. Μέχρι αυτό το σημείο λοιπόν η ιδέα και το θέμα πηγαίνουν σε μια ικανοποιητική κατεύθυνση. Η πορεία όμως και η πλοκή όσο το έργο πλησίαζε προς την κορύφωσή του, άρχισε να παρακμάζει. Όταν μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ότι ο Adam δουλεύει πάνω σε μια πολλά υποσχόμενη κρέμα αντιγήρανσης (που θα είναι και ο βασικός λόγος που θα καταφέρει να βρει δουλειά στην εταιρία της καλής του), όπου το βασικό συστατικό της είναι μια ροζ γύρη, που παράγουν κάποιες ροζ μέλισσες… για τις οποίες γνωρίζει μόνο αυτός, κάπου εκεί ως θεατής περιμένεις να εμφανιστούν και οι νεραϊδονονές με κολοκυθί άμαξες… Ρομαντικό ναι, Ρομαντικό / Sci-Fi ναι, Ρομαντικό / Sci-Fi / Παραμύθι όχι. Επίσης όταν μέσα σε ένα έργο, οι δυο σεναριογράφοι έχουν καταφέρει να αποδώσουν έναν ολοκαίνουριο κόσμο, με αρκετές λεπτομέρειες που τον κάνουν να είναι όλο και πιο ζωντανός και πιστευτός, περίμενα έναν επίλογο πολύ πιο δουλεμένο από τον απολύτως “βολικό” και πρόχειρο που τελικά μας έδωσαν.

Upside-Down_P2

Αυτά βέβαια σε ότι αφορά τα αρνητικά του σημεία, γιατί στα πολύ θετικά του το Upside Down, είναι κινηματογραφικά και οπτικά άψογο. Σίγουρα δύσκολο και σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους τους θεατές, όμως όπως και το κεντρικό concept υπαγορεύει, ήταν ένα project αρκετά δύσκολο να γυριστεί, με εκπληκτικό camera work, σε σκηνές που οι ηθοποιοί και τα σκηνικά ήταν πραγματικά γυρισμένα ανάποδα. Προσθέστε και την καταπληκτική εικόνα, με τους φουτουριστικούς φωτισμούς, και τους ξεχωριστούς χρωματικούς τόνους να υπενθυμίζουν σε κάθε σκηνή στον θεατή, σε ποιον κόσμο βρίσκεται. Ο σκοτεινός, ψυχρός και άτονος Κάτω κόσμος, σε αντίθεση με τον λαμπερό, θερμό και ζωντανό Πάνω. Τέλος οι δυο πρωταγωνιστές του είναι παραπάνω από ικανοποιητικοί. Όμορφοι και με εξαιρετική χημεία, καταφέρνουν να υπερασπιστούν στο έπακρο τους χαρακτήρες τους, στον ακραίο κόσμο που ζουν.

Αν έπρεπε να πω τι με ενόχλησε πραγματικά σε αυτό το έργο, είναι ίσως η δυνατότητά του να γίνει πολύ καλύτερο. Μας αρέσουν τα love story, ιδίως όταν οι δημιουργοί τους προσπαθούν να τα αποδώσουν με πρωτοτυπία, και το Upside Down, είχε αυτό που χρειαζόταν για να μας μείνει αξέχαστο. Μιας διαφορετικής ηλικίας θεατές ίσως και να το ευχαριστηθούν λίγο περισσότερο, αλλά παρ’ όλα αυτά στο σύνολό του, παραμένει απλώς εντυπωσιακό και λιγότερο ουσιαστικό.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On