Anonymous

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Στην εποχή της βασιλείας της Ελισάβετ της 1ης, μεγαλούργησε ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς και όχι μόνο, συγγραφείς που πέρασαν από την ιστορία, ο William Shakespeare. Ήταν πράγματι όμως αυτός το μεγάλο μυαλό που γέννησε τόσους αθάνατους και διαχρονικούς ήρωες, ή μήπως υπάρχει μια βαθύτερη συνωμοσία, μέσα από την οποία απλώς εκείνος επωφελήθηκε;

Anonymous_P1

Σε γενικές γραμμές δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου fan θεωριών συνωμοσίας, πόσο μάλλον όταν αφορούν κάτι όσο κραυγαλέο, όσο αυτό που διηγείται η συγκεκριμένη ταινία. Ο William Shakespeare ήταν ένας ηθοποιός, ο οποίος βρέθηκε κοντά στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη εποχή, παρέχοντας απλώς την βιτρίνα για τον Λόρδο της Οξφόρδης, τον πραγματικό συγγραφέα πίσω από τα θεατρικά έργα, ο οποίος λόγω της υψηλής θέσης του και της χρόνιας καταπίεσης που είχε υποστεί από την οικογένεια που μεγάλωσε, αδυνατούσε να αποκαλύψει την πραγματική του ιδιότητα ως δημιουργού. Παράλληλα μέσα από τα έργα του προσπαθούσε να περάσει και τα δικά του μηνύματα σχετικά με την διαδοχή του θρόνου, αλλά και να διαμορφώσει την κοινή γνώμη γύρω από διάφορα πρόσωπα της αυλής.

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στην ταινία σχεδόν αμέσως είναι η ατμόσφαιρά της. Όλα τα πλάνα, από τον φωτισμό, μέχρι τα σκηνικά και ιδίως τα κοστούμια είναι καταπληκτικά, δίνοντας την εντύπωση μιας πραγματικά ακριβής παραγωγής. Από την επιλογή ενός πιο “διακριτικού” cast βέβαια αυτό δείχνει και να ισχύει, καθώς δεν θα δείτε κάποιο κραχτό όνομα να παίζει, πέρα από την (στον ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ προφανώς) και από τον γνωστό σε όλους μας από τον ρόλο του ως Spike στο Notting Hill, , στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Λόρδου της Οξφόρδης. Το cast συμπληρώνουν οι (Harry Potter, Kingdom Of Heaven), (Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street, RocknRolla) (Alfie, Misfits) και στον ρόλο του William Shakespeare ο (A Good Year, One Day).

Anonymous_P2

Στο κομμάτι του σεναρίου, όπως προανέφερα, η ιστορία είναι αρκετά ακραία, πόσο μάλλον όταν ο πραγματικός William Shakespeare, απεικονίζεται στην ταινία, απελπιστικά λίγδας και κατεργάρης. Είτε βέβαια διαλέξετε να την πιστέψετε είτε όχι, σίγουρα θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο, με την πληθώρα των χαρακτήρων που παρελαύνουν από την οθόνη, ο καθένας εκ των οποίων εξυπηρετεί τα δικά του διαφορετικά συμφέροντα. Πολλοί λοιπόν χαρακτήρες, πολιτικά παιχνίδια γύρω από την διαδοχή του θρόνου και αρκετές αναδρομές από το παρελθόν την ηρώων, σίγουρα δεν θα σας κάνουν να βαρεθείτε στα περίπου 120 λεπτά της διάρκειάς του.

Ακραίο και ανατρεπτικό, αλλά παράλληλα αρκετά καλοφτιαγμένο, το Anonymous θα σας ταξιδέψει στον κόσμο της θεατρικής τέχνης σε μια εποχή που η κοινωνία, η πολιτική και η τέχνη είχαν ιδιαίτερα ευαίσθητες ισορροπίες. Τώρα βέβαια για την πραγματική ιστορική αλήθεια, τα συμπεράσματα δικά σας.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On