The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Μετά από ένα δικαστικό σκάνδαλο εις βάρος του, ο Σουηδός δημοσιογράφος Mikael Blomkvist (), δέχεται την πρόταση του επιχειρηματία Henrik Vagner (), για να ερευνήσει την μυστηριώδη εξαφάνιση της ανιψιάς του, πριν από 40 χρόνια. Στην πορεία θα συναντήσει και την περιθωριακή hacker Lisbeth () με την οποία θα ξεδιπλώσουν, το ένοχο παρελθόν της πλούσιας οικογένειας.

The-Girl-With-The-Dragon-Tattoo_P1

Τα αίτια πίσω από τη δημιουργία ενός remake είναι πολύ συγκεκριμένα, και συνήθως υπάγονται σε δυο κατηγορίες. Η μια είναι το Αμερικανικό κοινό που απλά δεν μπορεί να διαβάζει υπότιτλους (όπως η συγκεκριμένη ταινία) και μια δεύτερη κατηγορία που οφείλεται στην τεμπελιά και έλλειψη φαντασίας των σεναριογράφων. Και το χειρότερο όλων είναι ότι καμία από τις δυο δεν δίνει ένα σοβαρό λόγο ύπαρξης για να γίνει ένα remake, μιας ταινίας που μπορεί όλοι να έχουμε αγαπήσει για να τη δούμε σε μια πολύ χειρότερη εκδοχή της. Αυτό βέβαια είναι ο κανόνας, γιατί στην περίπτωση του The Girl With The Dragon Tattoo, βρίσκουμε την εξαίρεση.

Η best seller τριλογία του Stieg Larsson βρήκε τον δρόμο της στη μεγάλη οθόνη το 2009 μέσα από την ματιά του Niels Arden Oplev, και συνεχίστηκε από τον Daniel Alfredson την ίδια χρονιά. Ένα εξαιρετικά καλοστημένο θρίλερ, με πολλούς χαρακτήρες, μυστήριο, και τον γνωστό “αρρωστημένο” βορειοευρωπαϊκό χαρακτήρα. Τι θα μπορούσε να προστεθεί λοιπόν σε μια τόσο επιτυχημένη ταινία από ένα remake; Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, δίνει το όνομα του . Μια τόσο ιδιαίτερη ιστορία βρήκε το τέλειο ταίρι της μέσα από τα μάτια του κορυφαίου σκηνοθέτη, που έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι το συγκεκριμένο είδος του ταιριάζει απόλυτα (ας κλείσουμε όλοι μαζί τα μάτια κι ας προσποιηθούμε ότι το Zodiac δεν υπήρξε ποτέ). Σεβόμενος πλήρως το μυθιστόρημα, την ιστορία του και τους χαρακτήρες του, έστησε όλο το συνεργείο του στην Σουηδία, και έδωσε μια καταπληκτική σκοτεινή ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους του Trent Reznor και Atticus Ross, που έλειπε από την αντίστοιχη Σουηδική εκδοχή για να προσεγγίσει το τέλειο. Οι τίτλοι στην αρχή, με την διασκευή του Immigrant Song είναι αρκετοί για να προλογίσουν το αισθητικό αποτέλεσμα.

The-Girl-With-The-Dragon-Tattoo_P2

Αυτό που αφθονεί οπτικά, είναι και αυτό που έλειπε από το cast όμως. Χωρίς οι ερμηνείες να υστερούν υποκριτικά, δεν είδα τους διαλόγους και το ύφος των ηθοποιών που στην αντίστοιχη Σουηδική προκαλούσαν ρηγός, κάτι που μια τέτοια πλοκή πραγματικά το έχει ανάγκη. Η μεταμορφώθηκε, τρυπήθηκε στην πραγματικότητα σχεδόν παντού (το ψεύτικο piercing πονούσε περισσότερο από το πραγματικό όπως δηλώνει η ίδια) και δίνει έναν δικό της χαρακτήρα στην Lisbeth, με διάθεση να αποστασιοποιηθεί από τον περισσότερο νευρωτικό της Rapace, κι αν και θεωρώ την υποψηφιότητα για το βραβείο Oscar που της χάρισε ο ρόλος, λίγο υπερβολικό, έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Στο cast θα βρείτε επίσης την πάντα εντυπωσιακή καθώς και τον πάντα Σουηδό Stellan Skarsgard.

Ένα remake αναπόφευκτα θα συγκριθεί με την προηγούμενη ταινία, και σε αυτή τη σύγκριση η Αμέρικαινική εκδοχή του The Girl With The Dragon Tattoo στέκεται σε πολύ ικανοποιητικό ύψος. Αν συνδυάζαμε ίσως την σκηνοθεσία του Fincher, την μουσική των Reznor και Ross, με το Σουηδικό cast, τότε θα είχαμε σίγουρα το τελειότερο θρίλερ της δεκαετίας. Αν δεν έχετε καμία απολύτως ιδέα σχετικά με τη σειρά, θα επιμείνω στο να ξεκινήσετε από την Ευρωπαϊκή version, αλλά αν πάλι την έχετε δει τότε σίγουρα αξίζει να δείτε και την εκδοχή του Fincher, μια συμβουλή που σπάνια θα έδινα για ένα remake.

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On