Yojimbo

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

Ένας περιπλανώμενος ronin θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης σε μια απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη. Όντας στη μέση δυο συμμοριών που μάχονται για την τοπική κατοχή, θα βρει την ευκαιρία να βγάλει κέρδος, κρατώντας τα κίνητρά του ερμητικά κρυφά.

Yojimbo_P1

Το πρότυπο του μοναχικού, μυστηριώδους και ευφυούς ήρωα σφυρηλατήθηκε δεκαετίες πριν, όταν η δεξιοτεχνία του απέδειξε σαφέστατα ότι ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του Χολιγουντιανού μοτίβου. Μέσα από τον αριστουργηματικό του φακό, εκτυλίσσεται η διαχρονική ιστορία ενός πρωτότυπου αντιήρωα που με επίκεντρο αρχικά τον εαυτό του, θα κινήσει τους πάντες σαν πιόνια προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί φαινομενικά μόνο τα συμφέροντά του.

Το 1860, και μετά το τέλος της Δυναστείας των Tokugawa, οι σαμουράι, σύμβολο μιας ξεπερασμένης πλέον εποχής, βρίσκονται σχεδόν χωρίς λόγο ύπαρξης. Περιπλανώμενος αναζητώντας σκοπό και στόχο, σε μια στάση στο ταξίδι του, ο ανώνυμος πρωταγωνιστής, θα βρεθεί σε μια ερημωμένη πόλη. Οι δυο συμμορίες που καραδοκούν, έχουν ριζώσει τον φόβο στις καρδιές των κατοίκων, και η άφιξη του “ξένου” θα πυροδοτήσει μια περαιτέρω διαμάχη, για το ποια από τις δυο θα κερδίσει τι υπηρεσίες του. Χωρίς καμία διάθεση να ευνοήσει κανέναν, ο σαμουράι θα προσπαθήσει να γείρει την ζυγαριά καθαρά προς το μέρος του, προκαλώντας τον αλληλο αφανισμό των δυο διευθαρμένων αρχηγών τους.

Πρώτο μέρος της διλογίας Sanjuro, το Yojimbo μας μεταφέρει στην άλλη όχθη των ταινιών που αργότερα θα δούμε στα έργα των Sergio Leone και John Sturges, θέτοντας τις βάσεις τόσο κινηματογραφικά, όσο και σεναριακά, με το μοντέλο ενός ήρωα που συνδυάζει μυαλό και δεξιοτεχνία, κρυμμένο γύρω από ένα μυστήριο, από τις προθέσεις του, μέχρι και το όνομά του που στην ουσία δεν μαθαίνουμε ποτέ (σε κάποιο σημείο ερωτώμενος για το όνομά του, κοιτά έξω από ένα παράθυρο, και αντικρίζοντας τις απέναντι μουριές μας συστήνεται ως “Kuwabatake Sanjuro”, που σημαίνει “τριαντάχρονο λιβάδι μούρων”, δείχνοντας την πρόθεση του να παραμείνει ανώνυμος προς τον θεατή).

Yojimbo_P2

Πέρα από την σεναριακή του αξία που αντιγράφτηκε και διασκευάστηκε από διάφορες ταινίες στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η σημασία του Yojimbo είναι παράλληλα και μια εμφανής απόδειξη του ταλέντου του Kurosawa.

Όλα του τα πλάνα σχεδόν κάθετα και οριζόντια, κορυφώνονται με τις διαγώνιες λήψεις γύρω από τον κεντρικό του ήρωα, δείχνοντας οπτικά την αναταραχή που προκαλεί ο ερχομός του. Και στην κορυφή αυτού του κτίσματος, ο αναπόσπαστος πρωταγωνιστής του , σε μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες της καριέρας του, ενσαρκώνει άψογα έναν αντισυμβατικό χαρακτήρα που ενώ μοιάζει αποκλειστικά σχεδόν εγωκεντρικός, με σκηνές ηρωισμού όπως αυτή που σώζει έναν φτωχό αγρότη και την γυναίκα του, δείχνει ότι η πυρήνας που τον καθοδηγεί είναι στο σωστό σημείο.

Εμπορικά το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία κυρίως στην γενέτειρα του Ιαπωνία, και αρκετά αργότερα, στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, πράγμα που ενισχύθηκε από τον σάλο που προκάλεσε η αντιγραφή του από τον Sergio Leone στο A Fist Full of Dollars του 1964 (ο ίδιος ο Kurosawa είχε δηλώσει ότι μεγαλύτερο κέρδος έβγαλε από την μήνυση για τα πνευματικά δικαιώματα κατά της Ευρωπαϊκής εταιρίας παραγωγής, παρά από τα ίδια τα εισιτήρια). Στο σύνολο της ανεκτίμητης καριέρας του Ιάπωνα δημιουργού, το Yojimbo, ανεξάρτητα από την όποια εμπορική του πορεία, είναι ένα πραγματικό κινηματογραφικό στολίδι, με αναμφισβήτητες επιρροές στον σύγχρονο παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ένα must για όλους τους σινεφίλ και όχι μόνο.

Share Button
5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote
The_Figurehead

Author: The_Figurehead

Ο Figurehead ακούει στο όνομα Βασίλης, είναι ζωγράφος και του αρέσουν οι ταινίες του Aronofsky, του Scorsese και του Jeunet. Δεν ξεχνά όμως ότι από μικρός προσκύναγε τον Arnold Schwarzenegger κι ότι κάποτε έδωσε λεφτά για να δει το Batman & Robin στο σινεμά... Αγαπημένη κινηματογραφική ατάκα: «Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος».

Share This Post On