Zero Dark Thirty

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Να χασμουρηθώ ή να ενθουσιαστώ;

Η ταινία ακολουθεί τα γεγονότα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 11/9/2001 εστιάζοντας στην αναζήτηση και τελικά την δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Zero-Dark-Thirty_P1

Dr. Jekyll Και Mr. Hyde. Έτσι ακριβώς αισθάνθηκα όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους της ταινίας. Αν μου πρότεινε κάποιος να την ξαναδώ δεν ξέρω αν θα βασίλευε το χασμουρητό ή ο ενθουσιασμός.

Το Zero Dark Thirty δεν είναι κακή ταινία, κάθε άλλο. Αλλά βαρέθηκα. Ίσως γιατί το στόρι αφορά τους απανταχού αμερικανοθρεμμένους. Ίσως γιατί το θέμα που πραγματεύεται το σενάριο ενδιαφέρει τους «ορκισμένους» εχθρούς της τρομοκρατίας. Ίσως γιατί κάνει επίκληση στο συναίσθημα και το πατριωτικό φρόνημα των Αμερικάνων. Ίσως γιατί δεν αναφέρεται καθόλου η «άλλη» πλευρά.

Παράλληλα όμως καθηλώθηκα γιατί είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να δω στην μεγάλη οθόνη μία ιστορία που αφορά τον πλέον πολυσυζητημένο νούμερο ένα καταζητούμενο.

Μετά το εξαιρετικό The Hurt Locker, η ασχολείται με την αναζήτηση και τελικά την δολοφονία του Osama Bin Laden. Το σενάριο βασίζεται εξολοκλήρου σε πραγματικά γεγονότα και μαρτυρίες πράγμα που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για δημιουργικές προσθήκες.

Αυτό που με κούρασε κυρίως είναι το γεγονός ότι – από ένα σημείο και μετά – δεν υπάρχουν διακριτοί πρωταγωνιστικοί ρόλοι. Ουσιαστικά λοιπόν παρακολουθούμε πως δουλεύουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με μία «ντοκιμαντερίστικη» προσέγγιση, αν και για αρκετή ώρα νόμιζα ότι έβλεπα μία περίληψη του Homeland που απλά απουσίαζαν οι συναισθηματικές σκηνές.

Σκηνοθετικά η ταινία όμως σε βάζει αμέσως μέσα στο κλίμα, ενώ οι ερμηνείες χωρίς να περιορίζονται είναι αρκετά πειστικές και καθόλου τραβηγμένες. Κάποιες τεχνικές κινηματογράφησης είναι πρωτότυπες, όπως για παράδειγμα η έφοδος στο κρησφύγετο του Bin Landen που παρουσιάζεται άρτια και μέσα από το πράσινο φίλτρο της νυχτερινής όρασης δίνοντας μία ισχυρή δόση αληθοφάνειας. Δυστυχώς παρά την αρτιότητα της σκηνοθεσίας, οι θεατές που έχουν παίξει έστω και λίγα λεπτά Call of Duty ή άλλα video games του είδους δεν θα εντυπωσιαστούν και τόσο.

Zero-Dark-Thirty_P2

Γενικότερα όμως απουσιάζει η κριτική ματιά – πέρα από μικρές εξαιρέσεις – εξαιτίας του ότι δίνεται βάση περισσότερο στο να αποδοθεί πιστά η ιστορία. Προσωπικά χάθηκα μέσα σε μία δίνη ονομάτων, αξιωμάτων και τοποθεσιών και το ενδιαφέρον μου ξυπνούσε μόνο όταν άκουγα το όνομα του Osama, μιας και μόνο αυτό γνώριζα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι έπιασα τον εαυτό μου κατά διαστήματα να γίνεται μέρος της ρουτίνας της ταινίας. Ουκ ολίγες φορές σκέφτηκα σιωπηλά : «άλλη μια μέρα στην δουλειά… για να δούμε θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε πληροφορίες από τον κρατούμενο;».

Παράλληλα, παρά την γνωστή σε όλους κατάληξη, πολλές φορές με κατέβαλε η αγωνία για την εξέλιξη και την συνέχεια της ιστορίας. Αυτό βέβαια οφείλεται εν πολλοίς στο ταλέντο της Bigelow και στην ουσιαστική ερμηνεία της .

Όταν τελειώσει η ταινία πολλά είναι τα τινά. Ή θα τυλιχθείς με την αμερικάνικη σημαία, υψώνοντας την γροθιά σου περήφανα που για μία ακόμα φορά δόθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στην τρομοκρατία, ή θα εκνευριστείς γιατί θεωρείς ή γνωρίζεις πως τα γεγονότα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Ή θα έχεις την εντύπωση πως είδες κάτι που όλο και κάπου το έχει ξανασυναντήσει ή θα νιώσεις πλήρης από ένα δημιούργημα που διδάσκει το πώς πρέπει να μεταφέρονται οι αληθινές ιστορίες στον κινηματογράφο.

Dr. Jekyll και Mr. Hyde όπως είπα και στην αρχή…

Share Button
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
TonyStark

Author: TonyStark

Ο Tony Stark έχει τόση φαντασία που δανείστηκε το ψευδώνυμό του από ό,τι πιο mainstream κυκλοφορεί στη βιομηχανία του θεάματος. Λατρεύει το εμπορικό, μισεί το εναλλακτικό. Νομίζει ότι η άποψή του μας ενδιαφέρει, ενώ είναι ο τύπος του ηλιθίου με τον οποίον δεν θα ήθελες να κάνεις παρέα. Όταν δεν κοιτάει κανείς, τρώει με τα χέρια.

Share This Post On